Veelgestelde vragen

Is een pensioenregeling verplicht?

Een pensioenregeling is alleen verplicht, wanneer dit is opgenomen in de CAO van de branche waarin uw bedrijf werkzaam is.

Wilt u hier meer informatie over hebben? Neem contact op met de adviseurs van HBR Pensioen.

Welke verzekeringen heb ik nodig als ik personeel ga aannemen?

Wanneer u van plan bent om personeel in dienst te nemen, moet u er rekening mee houden dat u zorgdraagt voor de risico's die de werknemers lopen. De belangrijkste verzekeringen zijn: 

HBR Pensioen kan u doorverwijzen naar HBR Adviesgroep voor meer infomratie op het gebied van werknemersverzekeringen.

Kan ik mijn pensioen eerder laten ingaan?

Bij de meeste pensioenregelingen gaat u met pensioen als u 68 jaar bent. U mag uw pensioen ook eerder of later laten ingaan, bijvoorbeeld tegelijk met uw 1e AOW-uitkering. Wat de gevolgen hiervan zijn voor uw situatie kunnen wij u haarfijn uitleggen.

Mag ik mijn pensioen afkopen?

Het is fiscaal niet toegestaan om zelf uw pensioen af te kopen. Een pensioenuitvoerder of pensioenverzekeraar mag uw pensioen wel afkopen. Dit houdt in dat men de waarde van het pensioen in één keer aan u uitkeert. U ontvangt dan geen maandelijkse uitkeringen meer.

Wat gebeurt er met mijn pensioen bij overlijden?

Indien u een partner heeft, dan is er bij de meeste pensioenregelingen ook een partnerpensioen meeverzekerd. Dat betekent dat als u gedurende de opbouwperiode (uw werkzame leven) komt te overlijden, uw partner een nabestaandenuitkering krijgt.

Wat kunt u verwachten van onze adviseurs?

De adviseurs van HBR Pensioen maken werk van een goed advies. Dat begint bij een gesprek om uw persoonlijke situatie te inventariseren. Op basis hiervan wordt uitgebreid onderzocht wat voor u de best passende oplossing is. Dit vereist veel vakkennis, ervaring en up-to-date kennis van de markt. Onze adviseurs zitten dus regelmatig achter de studieboeken om hun kennis actueel te houden, zodat wij u van een goed advies te kunnen blijven voorzien. De adviseurs zijn ook afkomstig uit de regio waardoor u zeker weet dat u snel en persoonlijk wordt geadviseerd. U krijgt dus altijd het beste en onafhankelijk advies!

Ontvangt mijn partner ook nog pensioenuitkeringen na mijn overlijden?

Dit is niet vanzelfsprekend. Bij een direct ingaand pensioen is het mogelijk om uw partner mee te verzekeren, zodat deze nog pensioenuitkeringen ontvangt na uw overlijden. Als u graag wilt dat uw partner nog uitkeringen ontvangt na uw dood, dan moet u dit samen met onze adviseurs regelen. Dit moet van te voren afgesproken worden, omdat dit invloed heeft op het uit te keren bedrag.

Kan ik ook zelf geld sparen voor mijn pensioen?

Ja, dat kan. Het is wel belangrijk om door een adviseur uit te laten rekenen hoeveel geld u nodig heeft als aanvulling op uw AOW en/of het werkgeverspensioen. Zodat u wel zeker weet dat u voldoende geld spaart.

De adviseurs van HBR Pensioen helpen u graag hierbij zodat u met een ontspannen gevoel de toekomst tegemoet gaat.

Kan ik ook sparen om eerder met pensioen te kunnen gaan?

Het is altijd mogelijk om te sparen zodat u eerder met pensioen kunt gaan. Vooral de kapitaalverzekering bij leven is hier geschikt voor. U spaart dan voor een bepaald doel, in dit geval eerder met pensioen gaan, zodat u tegen die tijd voldoende geld tot uw beschikking heeft. Bij een kapitaalverzekering bij leven spreekt u een uitkeringsdatum af. Dan ontvangt u het bedrag dat u heeft gespaard eventueel met een winstbijschrijving.

De adviseurs van HBR Pensioen helpen u graag bij het berekenen van de mogelijkheden hierin.

Waarom zou ik kiezen voor een pensioenregeling voor mijn werknemers?

Een pensioenregeling is een goede secundaire arbeidsvoorwaarde. Dit zorgt ervoor dat werknemers sneller kiezen voor u als werkgever. Daarbij gaan veel werknemers er vanuit dat dit goed geregeld is bij bedrijven. Het is eigenlijk niet meer van deze tijd om geen pensioenregeling te hebben.

Wilt u weten welke pensioenregeling past bij uw bedrijf? De adviseurs van HBR Pensioen helpen u graag.

Wat gebeurt er met mijn pensioen bij een scheiding?

Een AOW-uitkering wordt door iedereen automatisch opgebouwd. Een AOW-uitkering hoeft dus niet verdeeld te worden. Heeft u een pensioenregeling bij uw werkgever? Dan moet dit pensioen verdeeld worden wanneer jullie gaan scheiden. Het verdelen van dit pensioen is ingewikkeld en het is daarom belangrijk om hierbij hulp van een expert in te schakelen.

De adviseurs van HBR Pensioen helpen u graag met al uw vragen over de verdeling van een pensioen bij een scheiding.

Kan ik als werkgever een pensioenregeling helemaal zelf samenstellen?

Er zijn veel mogelijkheden bij het samenstellen van een pensioenregeling. Zo kunt u kiezen voor een middelloonregeling of een premieregeling, maar er zijn ook andere mogelijkheden. De adviseurs van HBR Pensioen helpen u graag bij het samenstellen van een pensioenregeling die past bij uw bedrijf.

Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende pensioen opbouw?

Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering. Deze uitkering is in de praktijk vaak onvoldoende om van te leven. Het is daarom belangrijk om pensioen op te bouwen. Welke manier van pensioen opbouwen het beste aansluit op uw wensen kunt u het beste bespreken met de adviseurs van HBR Pensioen.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.