Wist u dit al over uw pensioen? 

07-01-2021
Wist u dit al over uw pensioen? 

Wij hebben de zeven meest gestelde vragen over pensioenen voor u op een rijtje gezet. 

1. Wanneer gaat mijn pensioen in?

Wanneer uw pensioendatum ingaat en wanneer u AOW zult ontvangen hangt af van uw geboortedatum. Wanneer u hier vragen over heeft staan wij altijd voor u klaar om deze te beantwoorden. Hou er rekening mee dat pensioen en AOW waarschijnlijk niet op hetzelfde moment ingaan.

2. Mijn partner heeft pensioen, wordt hij gekort als ik ga verdienen?

Nee, uw partner wordt niet gekort. Pensioen is een recht waarvoor uw partner in het verleden premie heeft betaald en dat hoe dan ook uitkeert. Een korting op die uitkering is daarom niet aan de orde.

3. Bouw ik genoeg pensioen op?

Iedereen die in Nederland woont bouwt AOW op. Of u daarnaast ook nog pensioen opbouwt en of dit genoeg is, hangt ervan af of uw deelneemt aan een pensioenregeling en welke afspraken er precies zijn gemaakt. Stel u zelf daarbij de vraag: hoeveel pensioen heb ik nodig? Niet iedereen zal op hetzelfde bedrag uitkomen. Een financieel adviseur kan helpen om alles op een rijtje te zetten.

4. Ik wil eerder met pensioen, kan dat?

Het is wettelijk niet verboden om eerder over het pensioen te beschikken, mits u ook uw dienstverband beëindigt. Uiteraard zal de jaarlijkse pensioenuitkering door zo'n vervroegeing wel lager uitvallen, want er moet ook langer worden uitgekeerd. Of het vervroegen in uw geval ook daadwerkelijk kan, valt of staat met de vraag of het pensioenreglement van de pensioenuitvoerder wel in een flexibele pensioendatum voorziet.

5. Mijn partner en ik zijn gescheiden, maak ik aanspraak op zijn/haar pensioen?

Bij een echtscheiding wordt het oudersdomspensioen verdeeld. De verdeling van het pensioen geldt ook voor partners die van tafel en bed scheiden of een geregistreerd partnerschap beëindigen. 

Ouderdomspensioen verdelen

U heeft beiden recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Zien jullie dat toch anders voor jullie? In de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of in het scheidingsconvenant kan een andere verdeling worden afgesproken.

Pensioen laten uitbetalen

Het pensioenfonds betaalt het ouderdomspensioen uit aan beide ex-partners. Meld de scheiding bij de pensioenuitvoerder binnen 2 jaar na de scheiding. Dit kan met het formulier: mededeling van scheiding in verband met de verdeling van het ouderdomspensioen.

6. Hoe weet ik hoeveel pensioen ik heb opgebouwd?

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoeveel pensioen u heeft opgebouwd. Naast uw recht op AOW, vindt u hier hoeveel pensioen u heeft opgebouwd en bij welke pensioenuitvoerder(s). Ook ziet u wat uw nabestaanden ontvangen wanneer u er niet meer bent. 

Let op!

In dit pensioenoverzicht ziet u niet de spaarbedragen die uzelf heeft opgebouwd door bijvoorbeeld banksparen of een lijfrenteverzekering. De hoogte van die bedragen vindt u in de jaarlijkse overzichten van de bank of verzekeraar. Tot slot kan het ook nog zo zijn dat u geld in bijvoorbeeld een eigen huis heeft zitten. U weet dus pas zeker hoe uw pensioen ervoor staat wanneer het totaalplaatje inzichtelijk is gemaakt. En als u weet wat u later nodig heeft. Een adviseur kan u helpen bij het maken van dit overzicht.

7. Ik heb mijn pensioen geregeld, wanneer moet ik opnieuw naar mijn pensioen kijken?

Iedere verandering in uw leven is een reden om opnieuw bij uw pensioen stil te staan. Denk hierbij aan: verandering van baan, kinderen krijgen, scheiden, overlijden, samenwonen, trouwen, eigen bedrijf beginnen, arbeidsongeschikt raken of naar het buitenland vertrekken.

Is uw vraag niet beantwoord? Neem contact met ons op. Samen gaan we kijken hoe uw pensioen ervoor staat en welke aanpassingen er nodig en mogelijk zijn.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.