Wat weet u van uw pensioen?

28-06-2021
Wat weet u van uw pensioen?

Voor de meeste werknemers is pensioen iets dat de werkgever regelt. Van het brutobedrag dat elke maand op uw loonstrook staat, gaan allerlei inhoudingen af: belasting, sociale premies en ook pensioenpremies. Maar waar u waarschijnlijk het meeste naar kijkt, is het bedrag dat wordt overgemaakt naar uw bankrekening.

Kijkt u iets beter naar de bedragen van de inhoudingen, dan zal u opvallen dat de ‘premie pensioen’ vaak een aanzienlijk bedrag is. In de komende jaren krijgt u - als werknemer - meer keuzes rondom uw pensioen. Keuzes die u alleen verantwoord kunt maken als u over de juiste informatie beschikt. Daarom vertellen wij u graag u iets meer over deze veranderingen.

Pensioen in de kern

Pensioen is eigenlijk uitgesteld salaris. Uw pensioen is een uitkering die op een bepaald moment start en voortduurt tot het moment van uw overlijden. Om dit te kunnen financieren legt u, samen met uw werkgever, maandelijks een premie in. Het pensioenfonds of de verzekeraar belegt dit geld. Het rendement op deze belegging samen met de ingelegde premie moet dan voldoende zijn om u levenslang na pensionering maandelijks een uitkering te geven.

Waarom de veranderingen

De rente is al lange periode erg laag. Een deel van het geld dat pensioenfondsen beleggen, levert daardoor maar heel weinig rendement op. Daarnaast stijgt de gemiddelde levensverwachting, we worden gemiddeld genomen steeds ouder. Deze twee redenen kunnen ertoe leiden dat de verzekeraar of het pensioenfonds onvoldoende kapitaal heeft om de beloofde levenslange uitkeringen te doen. Dit kan betekenen dat er gekort moet worden op de pensioenuitkering. Daarom hebben organisaties van werkgevers en werknemers besloten het pensioenstelsel te veranderen.

Niet de uitkering maar de bijdrage van de werkgever wordt gegarandeerd

Op dit moment is de situatie vaak nog zo dat de werkgever de werknemer garandeert dat deze een bepaalde maandelijkse uitkering na pensionering ontvangt. In een situatie dat de aangroei van de premie door het beleggingsresultaat laag is, betekent dit dat er meer premie betaald moet worden om de garantie na te kunnen komen. Dit systeem zal gaan veranderen. Steeds meer werkgevers garanderen een bepaalde premie, maar garanderen niet meer de hoogte van het pensioen.

Werknemer krijgt meer verantwoordelijkheden

In het nieuwe pensioenstelsel krijgen werknemers meer verantwoordelijkheden. We geven u drie voorbeelden van de keuzes die u kunt maken:

  • Op het moment dat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kunt u ervoor kiezen om in een keer 10% van uw opgebouwde pensioenrechten op te nemen. Bijvoorbeeld om uw woning te verbouwen. Doet u dit, dan moet u er wel rekening houden dat uw pensioenuitkering lager wordt.
  • Net als nu al mogelijk is, kunt u ervoor kiezen om in de eerste jaren van uw pensioen een hogere uitkering te ontvangen dan in latere jaren.
  • Tot slot moet u gedurende uw arbeidzame leven zelf in de gaten houden of u voldoende pensioen opbouwt. Blijft deze opbouw van het pensioenvermogen achter, dan kunt u ervoor kiezen om zelf aanvullende stortingen te doen, zodat er toch voldoende opbouw van het pensioen plaatsvindt.

Informatie en communicatie wordt nog belangrijker

Deze veranderingen zullen alleen goed gaan verlopen indien werknemers heel goed geïnformeerd zijn over hun pensioenregeling en online de opbouw van hun pensioen kunnen volgen. Kijkt u bijvoorbeeld eens op mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website krijgt u inzicht in het pensioen dat u al heeft opgebouwd (bij uw huidige werkgever of eerdere werkgevers) en het verwachte pensioenbedrag na uw pensionering. Inclusief de AOW.

Vragen

Wilt u eens met ons van gedachten wisselen hoe uw inkomen er na de pensioendatum uit ziet? Dat kan. Wanneer u ons dit laat weten maken wij graag een afspraak met u.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.