Wat u moet uitzoeken over uw nabestaandenpensioen

25-11-2021
Wat u moet uitzoeken over uw nabestaandenpensioen

Als mijn partner overlijdt, dan ontvang ik een levenslang nabestaandenpensioen. Toch? Werkt uw partner in loondienst, dan is dat waarschijnlijk het geval. Maar kent u ook de hoogte van het bedrag? En is het voor jou een extraatje of pure noodzaak?

De hoogte van het nabestaandenpensioen varieert enorm, blijkt uit nieuw onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Van een paar tientjes per maand tot een volwaardig inkomen. Dat betekent nogal wat voor de nabestaande. Ook de rest van het inkomensplaatje speelt natuurlijk mee. Heeft u een eigen inkomen, is er een overlijdensrisicoverzekering die uitkeert? Is het huis bijna afbetaald?

Correct aangemeld?

Het loont echt de moeite om eens na te kijken wat u kunt verwachten wanneer uw partner komt te overlijden en andersom: hoe staat uw partner er voor wanneer u wegvalt? Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u de bedragen vinden. Maar neem ook gerust contact op met het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. Staan jullie over en weer bijvoorbeeld wel correct aangemeld? In veel pensioenreglementen staat bijvoorbeeld als voorwaarde dat stellen die samenwonen een samenlevingscontract moeten indienen. Heeft u dat niet gedaan, dan kan het zijn dat er geen uitkering volgt.

Sommetje maken

Correct aangemeld? Dan kunt u nagaan of het te ontvangen bedrag voldoende is. Een financieel adviseur kan het sommetje voor jullie maken, maar u kunt ook zelf gaan rekenen. Houd rekening met deze componenten:

  • is er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten?
  • is er een lijfrente of levensverzekering afgesloten?
  • hoe hoog is het eigen inkomen van de achterblijvende partner?
  • staat er spaargeld op de bank?
  • wat is de hoogte van de hypotheekschuld?
  • zijn er overige schulden (naast hypotheek)?
  • is er sprake van eventuele toeslagen?
  • zijn er inwonende of studerende kinderen?
  • wat zijn de maandelijkse lasten en is daar op te besparen?

Is de uitkomst van het sommetje positief, dan geeft dat rust. Blijkt dat u tekort zult komen, dan kunt u daar nu nog wat aan doen! Een financieel adviseur kan u aan de hand van verschillende scenario’s helpen om de juiste route te kiezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u slechts tijdelijk tekort komt wanneer de kinderen aan het studeren zijn.

Uit dienst of met pensioen

Steek opnieuw de koppen bij elkaar wanneer u of uw partner uit dienst gaat. Het maakt namelijk nogal wat uit of het nabestaandenpensioen op opbouwbasis of op risicobasis is verzekerd. In het laatste geval is er geen nabestaandenpensioen meer als u niet meer in dienst bent bij het bedrijf. Bij uitdiensttreding krijgt u – onder voorwaarden - de kans om het partnerpensioen veilig te stellen. U moet zich hierover heel goed laten voorlichten. Ook wanneer de pensioendatum nadert, krijgt u de keuze voorgelegd of u het ouderdomspensioen en partnerpensioen tegen elkaar wilt uitruilen.

Praten helpt!

Uit het onderzoek van het ministerie blijkt dat het verschil maakt of partners met elkaar hebben gesproken over een mogelijk vroegtijdig overlijden en de financiële consequenties daarvan. Vaak gebeurt dat bijvoorbeeld bij het aangaan van een hypotheek. Er zijn echter ook nabestaanden die er nooit mee bezig zijn geweest en zich nu gesteld zien voor de vervelende gevolgen. Een paar vooral vrouwelijke nabestaanden die voor het onderzoek zijn geïnterviewd, waarschuwen hun directe omgeving inmiddels voor de mogelijk negatieve gevolgen van het niet op de hoogte zijn van de financiële positie na overlijden. Kortom: het is niet het meest gezellige onderwerp, maar ga het niet uit de weg.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.