Wat te doen met uw pensioen na een scheiding?

23-12-2020
Wat te doen met uw pensioen na een scheiding?

Het is niet het eerste waar u aan denkt na een scheiding, maar een scheiding heeft ook gevolgen voor het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Allereerst is het belangrijk dat u de pensioenfondsen waarbij u en uw ex-partner aangesloten zitten op de hoogte stelt van de scheiding. Dit kan door middel van het formulier Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen. Het pensioen wordt uiteraard pas uitbetaald zodra u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, maar na een scheiding moet er wel het een en ander geregeld worden.

AOW

De AOW is individueel. Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt? Dan heeft de scheiding geen invloed op de AOW. Ook na een scheiding heeft u recht op een basispensioen in Nederland wanneer u de AOW-leeftijd bereikt heeft. Gaat u scheiden terwijl u al AOW ontvangt? Dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van de AOW-uitkering, dit wordt dan namelijk 70% van het netto minimumloon.

Ouderdomspensioen

Het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap moet na een scheiding, tenzij anders afgesproken, verdeeld worden tussen u en uw ex-partner. Hoewel dit bedrag pas wordt uitbetaald wanneer u pensioengerechtigd bent, moet u hier onderling wel afspraken over maken. Wanneer u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden heeft dit geen invloed op de verdeling van het pensioen, tenzij in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen dat u afstand doet van het pensioen. Het verdelen van het pensioen kan op twee manieren: verevening (hoofdregel) of conversie (optie).

Verevening

Indien uw ex-partner en u in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, heeft u na de scheiding beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk: de standaardverdeling. Dit wordt geregeld door de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Voorwaarde is wel dat de scheiding binnen twee jaar na dato bij de desbetreffende pensioenfondsen gemeld wordt. Doet u dit niet, dan kunt u beiden veel geld mislopen. U behoudt het recht op dit pensioen, maar moet dit mondeling met uw ex-partner regelen wat kan leiden tot vervelende situaties.

Voordelen verevening

Bij verevening wordt het ouderdomspensioen 50/50 verdeeld. Heeft u zelf het pensioen opgebouwd en komt uw ex-partner vroegtijdig te overlijden? Dan heeft u, in tegenstelling tot bij conversie, recht op de volledige 100% van het ouderdomspensioen.

Nadelen verevening

U ontvangt het ouderdomspensioen pas wanneer de persoon die het pensioen heeft opgebouwd de AOW-leeftijd heeft bereikt. Bij een groot leeftijdsverschil kan dit een nadeel zijn. Ook blijft u altijd financieel verbonden aan uw ex-partner door het ouderdomspensioen. Komt uw ex-partner, de opbouwer van het ouderdomspensioen, te overlijden voor de pensioengerechtigde leeftijd? Dan heb u geen recht meer op een pensioenuitkering. Ook wanneer uw ex-partner overlijdt nadat hij of zij pensioengerechtigd is, stopt de uitbetaling van het pensioen.


Conversie

U kunt ervoor kiezen om afstand te nemen van het ouderdomspensioen van uw ex-partner en het pensioen om te zetten in een eigen ouderdomspensioen . Dit wordt conversie (omzetting) genoemd. Indien u hier allebei mee instemt, moet ook de pensioenuitvoerder toestemming geven. Conversie is bovendien alleen mogelijk bij een scheiding of een ontbinding van het samenlevingscontract, bij scheiding van tafel en bed behoort conversie niet tot de mogelijkheden. De afspraken die u maakt over conversie moeten worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Voordelen conversie

Bij verevening wordt het ouderdomspensioen van uw ex-partner uitbetaald wanneer hij/zij met pensioen gaat. Bij conversie geldt dat het ouderdomspensioen wordt uitbetaald zodra u zelf de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft. Bij een groot leeftijdsverschil hoeft u daarom niet te wachten tot uw ex-partner ook met pensioen gaat. Komt uw ex-partner, de opbouwer van het ouderdomspensioen, vervroegd te overlijden? Dan heeft dit geen invloed op uw ouderdomspensioen. Ook bent u dankzij conversie financieel volledig onafhankelijk van uw ex-partner wat betreft het pensioen. Wanneer hij/zij kiest voor een vervroegde of verlate ingang van het ouderdomspensioen of indien uw ex-partner besluit naar het buitenland te verhuizen en zich bij een buitenlandse pensioenverzekeraar aan te sluiten, dan is dit niet van invloed op uw ouderdomspensioen.

Nadelen conversie

Bij conversie kiest u er beiden voor om na de scheiding definitief afstand te nemen van het deel van het pensioen van uw ex-partner. Indien u het ouderdomspensioen heeft opgebouwd en uw ex-partner komt vervroegd te overlijden, dan krijgt u daarom in tegenstelling tot bij verevening niet meer 100% van het ouderdomspensioen.

Bijzonder nabestaanden pensioen

Komt uw partner te overlijden tijdens uw huwelijk, dan heeft u recht op een nabestaandenpensioen. Het bijzonder nabestaandenpensioen is het pensioen dat u ontvangt wanneer uw ex-partner na de scheiding komt te overlijden. Voorwaarde is hiervoor wel dat u samen een nabestaandenpensioen hebben opgebouwd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over pensioen na een scheiding? Een adviseur van HBR Pensioen helpt u graag de mogelijkheden in kaart brengen en de juiste afspraken maken. Neem vandaag nog contact op met HBR Pensioen.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.