Levensloop omzetten in pensioen

20-05-2021
Levensloop omzetten in pensioen

De levensloopregeling is in 2012 afgeschaft, maar veel mensen hebben nog geld in de levensloopregeling zitten. Voor je pensioendatum (of 1 november 2021) moet je het saldo in je levensloopregeling hebben gebruikt. Alles wat er dan nog staat wordt ineens uitgekeerd. Over die uitkering betaal je belasting. Er zijn verschillende mogelijkheden om je levensloopsaldo te gebruiken, bijvoorbeeld je levensloop omzetten in pensioen.

Hoe kun je je levensloop omzetten in pensioen?

Omzetten van je levensloopsaldo gebeurt via je werkgever. De uitvoerder van de levensloopregeling betaalt het saldo aan de werkgever. De werkgever betaalt dat aan jou uit als loon. Tegelijkertijd wordt het saldo op je loon ingehouden als extra pensioenpremie. Je werkgever doet vervolgens de storting naar de pensioenuitvoerder.

Heb je geen werkgever meer, dan is extra storten in je pensioen niet toegestaan. En dan is het niet mogelijk om je levensloopsaldo om te zetten in pensioen.

Let op, niet iedere pensioenuitvoerder staat toe dat je een extra storting doet in je pensioen. Vraag dus vooraf na of de uitvoerder wil meewerken.

Voorwaarden

Je levensloopsaldo mag je geheel of gedeeltelijk, ineens of in meerdere keren omzetten in pensioen. 

Door de omzetting mag je pensioen niet teveel worden. Door middel van een berekening kun je vaststellen of de omzetting is toegestaan. Er zijn twee rekenmethodes.

Inhaal

Wanneer je in de pensioenregeling van je huidige werkgever ruimte hebt om extra pensioen te sparen, dan kun je die ruimte gebruiken om je levensloopsaldo om te zetten. Wanneer je de ruimte om extra te sparen niet (volledig) hebt benut dan mag je dat alsnog doen. Je kunt in principe alle niet benutte ruimte om extra te sparen alsnog ineens storten. Dit noemen we inhaal. Deze berekening kun je vaak maken via de portal van de pensioenuitvoerder. 

Dit is de eenvoudigste methode.

Inkoop

Wanneer je niet voldoende ruimte hebt bij inhaal, dan kun je altijd nog een aanvullende berekening laten maken voor inkoop. Eerst wordt er een berekening gemaakt van hoeveel pensioen jij maximaal mag opbouwen in je hele werkzame leven. Daar wordt de waarde van berekend. Vervolgens wordt deze waarde vergeleken met de waarde van al je daadwerkelijk opgebouwde pensioen. Wanneer er uit deze berekening blijkt dat er nog ruimte is, dan mag je die ruimte gebruiken om je levensloopsaldo om te zetten.

Deze berekening is complex en kost relatief veel tijd. Je moet veel gegevens aanleveren zoals al je opgebouwde pensioenen, je salarisgegevens en de waardeontwikkeling van je beleggingspensioen. Die gegevens verkrijgen is vaak lastig en tijdrovend.

Waarom zou je levensloop omzetten in pensioen?

Als je levensloop nu niet kunt opnemen, dan wordt per 1 november 2021 alles uitgekeerd. En die uitkering komt bovenop je salaris. En dan betaal je mogelijk een hoog belastingtarief. Misschien betaal je dan wel meer, dan het voordeel dat je in het verleden hebt genoten over je storting. Door je levensloop om te zetten in pensioen zorg je ervoor dat je mogelijk minder belasting betaalt.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.