Kom in actie voor uw pensioen

03-06-2021
Kom in actie voor uw pensioen

Misschien hebt u op het nieuws gehoord dat de invoering van de nieuwe Pensioenwet met uiterlijk een jaar is uitgesteld. Maar dat wil niet zeggen dat u niet alvast in actie kunt komen! Weet u hoe het ervoor staat en aan welke knoppen u kunt draaien?

Er wordt al jaren over gesproken, het Pensioenakkoord en de nieuwe Pensioenwet die daaruit voortvloeit. Maar de invoering ervan laat nog even op zich wachten. Dat betekent ook dat bepaalde nieuwe keuzemogelijkheden nog niet voorhanden zijn. Ook het ineens opnemen van maximaal tien procent van uw pensioenkapitaal is uitgesteld tot 1 januari 2023.

Het begint met inzicht

Toch zijn er ook op dit moment al keuzemogelijkheden en knoppen waar u als deelnemer in een pensioenregeling aan kunt draaien. Daarvoor is wel nodig dat u weet hoe het er nu voor staat, welk bedrag u naar waarschijnlijkheid zult bereiken én of dat genoeg is. Dat bedrag kunt u nakijken op mijnpensioenoverzicht.nl en met behulp van de jaarlijkse Uniform Pensioen Overzichten (UPO) van uw pensioenuitvoerder. Controleer ook wat uw nabestaanden krijgen wanneer u overlijdt voor of na de pensioendatum. Zijn ze correct aangemeld?

Online zijn er een hoop tools die u kunt gebruiken om snel wat meer inzicht te krijgen. Zoals die van Nibud, om uit te rekenen wat u later nodig heeft. Uw financieel adviseur kan het totale plaatje (denk ook aan de eigen woning en andere spaarpotjes) en de diverse mogelijkheden en gevolgen voor u en uw eventuele partner schetsen. 

Knoppen om aan te draaien

Wanneer u inzicht heeft, kunt u nagaan welke acties voor uw situatie noodzakelijk, interessant en ook mogelijk zijn:

  • Extra ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen bijsparen/bijverzekeren. Dit kan fiscaal vriendelijk zolang de fiscale ruimte het toelaat. U hoeft dit niet per se te doen in de huidige pensioenregeling, u kunt dit bijvoorbeeld ook doen met een lijfrente.
  • Uitruil ouderdomspensioen/partnerpensioen. Deze keuze is te maken bij uitdiensttreding en bij pensionering. Hiervoor is nodig dat u goed met uw partner kijkt wat jullie beiden hebben opgebouwd en hoe jullie elkaar willen achterlaten.
  • Pensioen uitstellen of juist eerder laten ingaan. Of nog deels doorwerken en deels pensioen ontvangen: het zogenoemde deeltijdpensioen. Laat de financiële effecten goed doorrekenen. Eerder met pensioen gaan heeft namelijk twee effecten: u bouwt minder pensioen op en de uitkering moet over meer jaren worden verdeeld.
  • Hoog-laag constructie. De eerste jaren na pensionering ontvangt u meer geld dan de laatste jaren. Mensen kiezen hier doorgaans voor omdat ze verwachten de eerste jaren na hun pensionering het meest actief te zijn.
  • Waardeoverdracht. Nieuwe baan? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden het pensioen meenemen. U kunt een berekening maken op waardeoverdracht.nl.
  • Over en weer afstand doen van pensioenrechten in geval van een scheiding of relatiebreuk.
  • Vrijwillig voortzetten: na uitdiensttreding om bijvoorbeeld zzp-er te worden, blijft premie inleggen en bouw pensioen op. Dit kan maximaal tien jaar.
  • Netto pensioen opbouwen. Dit geldt voor grootverdieners: binnen een pensioenregeling bouwt u over maximaal een jaarsalaris van € 112.000 pensioen op.
  • Bouwt u pensioen op in een premieregeling dan heeft u twee extra keuzes. U kunt zelf een beleggingsprofiel kiezen én u kunt de keuze maken om na pensioendatum door te beleggen.

Let op!

Het is afhankelijk van de pensioenregeling welke keuzes u kunt maken. Twijfelt u? Neem contact met ons op. Samen kijken wel welke keuze mogelijkheden er zijn en hoe we deze voor uw specifieke situatie kunnen uitwerken.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.