Het recht om te winkelen met uw pensioenkapitaal

03-02-2022
Het recht om te winkelen met uw pensioenkapitaal

Bij steeds meer pensioenregelingen bouwt u een kapitaal op waarmee u later een uitkering gaat aankopen. Die uitkering kunt u aankopen waar u wilt. Dat heet ‘shoprecht’.  Bij zeven op de tien Nederlanders is dat niet bekend.

Geen idee wat shoprecht inhoudt? Dan bent u niet de enige. Uit een peiling in opdracht van pensioenverzekeraar Zwitserleven bleek in 2020 dat slechts 29 procent van de mensen die pensioen opbouwt, bekend is met het shoprecht. Het shoprecht geldt overigens niet voor iedereen: wanneer u meedoet aan een middelloonregeling of eindloonregeling, dan is het niet van toepassing. U krijgt dan wanneer u met pensioen gaat niet een pot geld ineens, maar een maandelijkse uitkering.

UPO

Heeft u echter een beschikbare premieregeling, dan krijgt u op de pensioendatum de beschikking over een som geld waar u op dat moment zelf een maandelijkse uitkering voor moet aankopen. (U kunt op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) eenvoudig nakijken aan wat voor soort regeling u zelf meedoet.) Ook kunt u mijnpensioenoverzicht.nl raadplegen.

Offertes opvragen

Doet u mee aan een beschikbare premieregeling dan komt er op de pensioendatum een bedrag vrij. De verzekeraar waar u dat bedrag hebt opgebouwd zal een voorstel doen voor een maandelijkse uitkering. De meeste mensen accepteren dat voorstel, maar dat hoeft dus niet. U mag gebruik maken van het shoprecht en bij verschillende partijen een offerte opvragen, of uw financieel adviseur vragen om dat uit te zoeken. Dat scheelt in sommige gevallen wel 9 procent per maand.

Rekenvoorbeeld

Zwitserleven kwam naar aanleiding van hun onderzoek met het volgende rekenvoorbeeld. Een echtpaar met €125.000 pensioenkapitaal zou bij de eigen verzekeraar een pensioen van €402 per maand ontvangen, terwijl de verzekeraar met de hoogste uitkering op dat moment €431 per maand uitkeerde. Dat zijn drie tientjes die elke maand terugkomen. Goed shoppen kan dus lonen!

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.