6 tips om uw pensioen aan te vullen

22-04-2021
6 tips om uw pensioen aan te vullen

Na jarenlange arbeid wilt u graag zorgeloos genieten van uw pensioen. Helaas kampen steeds meer Nederlanders met een pensioengat, hierdoor ziet de toekomst er een stuk minder rooskleurig uit dan verwacht. Wees dit voor en spaar op tijd voor uw oude dag. Wij hebben een zestal handige spaartips voor u op een rijtje gezet om uw pensioen aan te vullen. Laat uw toekomstdromen niet in duigen vallen!

  • Spaar extra pensioen via het pensioenfonds - Als u via uw werkgever aangesloten bent bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar, dan bent u in de gelegenheid om bij te sparen. Uiteraard zitten er verschillen tussen de verschillende fondsen, maar bij de meeste fondsen kunt u via het bruto maandalaris extra sparen in een aparte pensioenpot. Wanneer u met pensioen gaat dan wordt deze spaarpot toegevoegd aan de totale pensioenspaarpot. Hierdoor wordt de uiteindelijke pensioenuitkering hoger.
  • Spaar met lijfrente - Sparen met een lijfrente is ook een manier om uw pensioen te verhogen. Dit kan met een spaar- of beleggingsrekening of met een verzekering. Daardoor bent u verzekerd van extra inkomen op een afgesproken moment. Lijfrente heeft een opbouwfase en een uitkeringsfase. De bankspaarrekening of de lijfrenteverzekering sluit u eerst af om een bedrag op te bouwen. Wanneer de einddatum nadert, dan kunt u de lijfrente laten uitkeren. Of een lijfrenteverzekering of banksparen het beste is voor uw situatie hangt af van een aantal factoren. Laat u hier goed over adviseren door een financieel adviseur.
  • Los uw hypotheek af - Als u in het bezit bent van een woning dan kunt u overwegen om de hypotheek sneller af te lossen. Wanneer een huis volledig of bijna helemaal afbetaald is, dan zijn de vaste lasten fors lager en kunt u uw pensioengeld aan andere dingen uitgeven.
  • Verzilver de overwaarde van u huis - Wanneer u veel hebt afgelost - en het huis is meer waard dan de hypotheek - dan kan het een optie zijn om het huis te verkopen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. De overwaarde van het huis kunt u dan vrij besteden. Dit geld kunt u gebruiken om uw pensioen aan te vullen.
  • Werken naast uw pensioen - Steeds meer ouderen blijven werken naast hun pensioen. Juridisch en fiscaal is dit al mogelijk. Over het inkomen betaald u minder inkomstenbelasting dan voor uw pensionering. Daarnaast heeft werken tijdens uw pensioen geen gevolgen voor andere inkomsten zoals pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes.
  • Maak gebruik van het shoprecht - Bij steeds meer pensioenregelingen wordt kapitaal opgebouwd waarmee u later een uitkering kunt aankopen. Die uitkering kunt u aankopen waar u maar wilt. Dat heet 'shoprecht'. Goed shoppen kan u een hogere maandelijkse uitkering opleveren. Het shoprecht geldt niet voor iedereen; wanneer u meedoet aan een middelloonregeling of eindloonregeling, dan is het niet van toepassing. Dan krijgt u wanneer u met pensioen gaat niet een pot geld ineens, maar een maandelijkse uitkering.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacyverklaring.